Mijn zoektocht naar een vrije geboorte

June 3, 2017

 

Na een “traumatische bevalling” kun je nogal opzien tegen een volgende bevalling en wil je voorkomen dat het nogmaals zo'n nare ervaring word. De een kiest voor een doula, de ander voor een cursus hypnobirthing, weer een ander leest boeken en er zijn zelfs vrouwen die echt geen kinderen meer willen om deze reden. Ik geloof dat je het geboorteproces positief kunt beïnvloeden door je goed voor te bereiden, te visualiseren hoe jou bevalling eruit gaat zien, door te (leren)ademen, bewustwording en door pijn te verwerken. De voorsprong die je bij een tweede hebt is dat je enigszins weet wat bevallen is.

 

Bij mijn eerste bevalling wist ik niet wat mij te wachten stond en heb ik uiteindelijk de regie helemaal uit mijn vingers laten glippen. En o, daar heb ik last van gehad! Gelukkig kreeg ik hulp van Vrouwencoach Diana Koster maar het heeft mij jaren gekost er echt bovenop te komen. Lichamelijk herstelde ik slecht en kreeg allerlei kwaaltjes, mijn dochter huilde veel en ik vond het zwaar!

 

Ik had er zin in hoor, de bevalling! Ik zag er niet tegen op, had geen angst en was super nieuwsgierig het mensje in mijn buik te gaan zien en ontmoeten. Wat ik liever niet wilde was medisch worden en pijnbestrijding, verder wilde ik graag dat de baby bij mij gelegd werd voor een goede hechting en borstvoeding.

 

Zonder hier een bevallingsverhaal te willen schrijven is alles toen anders gegaan dan ik had gehoopt. En heb ik het meest verdriet gehad om het feit dat mijn dochter bijna direct werd meegenomen en ik haar uren later pas weer zag, waarna zij de volgende dagen op de vijfde etage lag en ik op de tweede. Onnodig achteraf gezien, naar mijn idee. Nadat ik in het ziekenhuis arriveerde volgde de ene interventie na de andere en niets werd met mij overlegd. Laat staan dat mij verteld werd wat de gevolgen, risico's en bijwerkingen waren van deze interventies. Achteraf heel bizar hoe ik daar gelegen moet hebben, totaal verloren voelde ik mij. 

 

Maar nu, 6 en een half jaar later was ik zwanger van de tweede en van plan een heel andere geboorte te ervaren. De eerste maanden heb ik tijd genomen om te voelen wat er nog geheeld mocht worden en waar ik behoefte aan had. 

Wat zou ik graag natuurlijk bevallen! Gewoon thuis, alle tijd, ontspannen, bewust en liefdevol.

Toen ging ik op zoek naar inspiratie, mogelijkheden en keuzes. Veel boeken heb ik gelezen en vele onderzoeken heb ik onder de loep genomen om uiteindelijk met alle mogelijke informatie, werkelijk eigen keuzes te kunnen maken met als doel een autonome geboorte! Ik koos er voor om ondanks meerdere medische indicaties toch thuis te bevallen, vanuit liefde en vertrouwen. 

Waarbij nog wat hindernissen genomen moesten worden:

Mijn man moest ietwat overtuigd maar koos ervoor mij volledig te steunen, zo fijn!

De reacties in je omgeving die niet gering waren...Zoveel angst

En dan kom je in aanraking met alle protocolletjes......en

Moet je op zoek naar een andere verloskundige die wel buiten de kaders durft te denken en stopte ik de controles bij het ziekenhuis die mijn inziens overbodig waren.

 

Een spannende reis met als doel een fijne baring en een liefdevolle en omhullende start voor dit kindje.

 

het geboorteverhaal  en hoe alles op zijn plek viel komt eraan.....!

 

 

Please reload

Laatste berichten
Recente berichten
Please reload

Volg me op:
  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn Social Icon

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Jo-Anne van de Bor
Vossenstraat 8
3817 WH Amersfoort
M 06 - 165 15 471
joannevandebor@gmail.com

© 2015. Jo-Anne van de Bor,

kvk nummer 66093805