Een autonome geboorte?

March 7, 2018

5 tips voor een liefdevolle, bewuste geboorte

 

Autonomie is het recht of de mogelijkheid om zelf te bepalen wat er met je gebeurt. Ik heb ervaren hoe autonomie de sleutel kan zijn voor een bekrachtigende beval-ervaring. Een liefdevolle, zachte start voor moeder en kind, die zo van belang is...

 

Het maken van bewuste keuzes op basis van eerlijke informatie kan PTSS, bevallingstrauma en teleurstelling in je bevalling voorkomen. Je neemt en houdt de verantwoordelijkheid en dat is enorm empowering. Een positieve ervaring, ongeacht hoe de bevalling verloopt!

 

Nu zijn we dat niet meer gewend. We weten vaak niet eens waarom de verloskundige de bloeddruk meet. Of wat de uitkomst van een echo eigenlijk inhoudt en dat je ervoor kan kiezen om geen echo te doen. “Ze zullen het wel weten”, is een veelgehoorde uitspraak. Maar jij weet het net zo goed. Jij bent zwanger, voelt jouw lijf als geen ander en jij hebt contact met je kindje. Intuïtie!

 

Wonderlijk dat we deze magische gebeurtenis uit handen zijn gaan geven. En, mocht je na alle research nou toch besluiten om bewust de regie uit handen te geven, dan is juist dat ook autonomie. Maar verreweg de meeste vrouwen doen dit onbewust, niet beseffend welke keuzes, rechten en mogelijkheden er zijn.

 

Bij de eerste zwangerschap en bevalling kwam alles over me heen. Onbewust van de mogelijkheden, in de trant van “Zal wel loslopen”. Ik las wel wat in magazines en deed een yoga zwangerschapscursus. Maar uiteindelijk heb ik flink last gehad hoe alles wat over me heen kwam!

 

Na jarenlange ervaring als vrouwencoach en een tweede bevalling kan ik inmiddels zeggen dat je je goed kunt voorbereiden. Dat je – in overgave – de regie kunt houden in je zwangerschap en bevalling. En dat is wat ik alle vrouwen graag wil meegeven! Een liefdevolle, bewuste en autonome geboorte!

 

Hoe?

 

1.  Contact zoeken met je lijf en het kindje wat in je groeit is de eerste stap. Elke vrouw is daarin anders. Wie weet doe je dit het liefst samen met een coach of lees je boeken die je gevoel bekrachtigen (bv. Vrije Geboorte). Kijk vooral eens wat een zwangerschapscirkel is of volg een zwangerschapscursus met diepgang. Ook zijn er inspirerende filmpjes zoals 'Wilma’s Homebirth'.

 

2 Bij welk geboorte-team voel jij je fijn? Een holistische vroedvrouw of verloskundige als vertegenwoordiger van jouw autonomie? Een vriendin, bevalcoach, doula of alleen je partner? Zorg dat je je ondersteund voelt en dat jouw wensen helder zijn als jij in je beval-bubbel zit. Zo kan jij je helemaal overgeven omdat je het vooraf zorgvuldig hebt georganiseerd. En, wees eerlijk naar jezelf als je geen klik voelt met je zorgverlener. Wel zo fijn dat je je veilig voelt bij degene die naast je staat tijdens deze levensveranderende gebeurtenis!

 

3. Een cursus met aandacht voor autonomie leert je om in je kracht te staan. En zo maak je meteen tijd vrij voor jou en je kindje. Veel cursussen leren je trucjes (bepaalde ademhalingen of oefeningen) die voor een enkeling fantastisch werken, maar elke vrouw is uniek in wat zij nodig heeft qua ademhaling en ontspanning tijdens de bevalling. DE ideale manier bestaat niet. Dus ga op zoek naar wat bij jou past.

 

4 Lees je in. Wil je in het ziekenhuis bevallen (interessant om te onderzoeken waarom je dat wilt)? Wat houd dat in? Geeft het rust of juist stress om te bevallen in een bedrijf met regels, protocollen en tijdsdruk? Is een ruggenprik nodig? En heb je een medische indicatie? Lees je in over de alternatieven. Zo kies je met kennis van zaken, ipv omdat het 'zo hoort'.

 

5 Ook over de BRAINS methode lezen kan rust geven. Je hebt (echt bijna) altijd keus. En tijd... Om te voelen en keuzes te maken. 5 minuten tijd, hoe cruciaal de situatie ook lijkt, die is er in bijna alle gevallen wel.

Waarom baren überhaupt inmiddels bijna als een 'levensgevaarlijke' gebeurtenis bestempeld wordt in plaats van als een oer-oud fysiologische proces, daar ga ik nog wel eens een blog aan wijden...

 

 

Please reload

Laatste berichten
Recente berichten
Please reload

Volg me op:
  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn Social Icon

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Jo-Anne van de Bor
Vossenstraat 8
3817 WH Amersfoort
M 06 - 165 15 471
joannevandebor@gmail.com

© 2015. Jo-Anne van de Bor,

kvk nummer 66093805